Hayır Lokması

Hayır Lokması: İstanbul’un Tarihten Gelen Lezzeti

Hayır Lokması Dağtımı

Hayır lokması, Türk ve İslam kültüründe çok önemli bir yere sahip bir geleneğidir. Hayır lokması, ikram denildiğinde ilk akla gelen ve çok sevilen bir hamur tatlısıdır. Pek çok özel organizasyonda etkinlik sahiplerinin sevabına dağıttığı lokma, cenazelerden düğünlere kadar çok çeşitli durumlarda tercih edilen bir yiyecektir. Mahalle ve sokak aralarında ya da cami çıkışlarında dağıtılan lokma, özel şirketler tarafından özenle hazırlanır ve dağıtılır. Kaliteli şekilde hazırlanan lezzetli hayır lokmaları, çoğu insanın da beğenerek tükettiği yiyecekler arasında sayılır.

Farklı yörelerde hem tatlı hem de tuzlu olmak üzere değişik türlerde lokmalar döktürülmektedir. Bu lokmalar hayrına, bir adak adandığında ya da bir etkinlikte dağıtılabilir. Evlerde uğraşmak yerine düğün ve benzeri organizasyonlar için de kolayca lokma döktürülmesi maksadıyla lokmacı tercih edilmektedir. Siz de lokma döktürmek istiyorum diyorsanız; İstanbul lokmacı firmaları arasından işinde deneyimli ve profesyonel olanlarla iş birliği yapmanızda yarar vardır.

Hayır Lokması Nedir?

Hayır lokması, Türk ve İslam coğrafyasının hayır işlerinin değişilmez parçası olan ve genellikle dini veya hayır amaçlı etkinliklerde dağıtılan çok lezzetli hafif bir tür hamur tatlısıdır.

Hayır Lokması Nasıl Yapılır?

Hayır lokması yapımı için öncelikle, un, şeker, maya, su ve tuz karıştırılarak hamur elde edilir. Hamur yoğrulduktan sonra küçük parçalara ayrılır ve kızartılır. Kızartılan hamurların üzerine şerbet serpilerek sıcak olarak servis edilir.

Beşiktaş Hayır Lokması

Hayır Lokması Neden Dökülür?

Hayır lokması, genel olarak dini veya hayır amaçlı etkinliklerde için ikramlarda dağıtılır. EN çok, düğün, sünnet, mevlit, cenaze gibi vesilelerle hayır lokması dağıtılır. Bunun dışında, hayır yemeklerinde, toplantılarda, kalabalık insanların olduğu alanlarda yine hayır amaçlı dökülmektedir.

Cenaze, düğün, doğum günü gibi pek çok durumda etkinlik sahiplerinin uğraşmaması için yapılan hayır lokması, arabalarla sokak aralarında dağıtılır ve etkinliklerde sevabına ihtiyacı olanlar için de bir hayır olmaktadır. Hem lezzetli hem de doyurucu bir yiyecek olan lokma, tatlı ve tuzlu çeşitleri ile çoğu insanın damak tadına hitap eder.

Farklı yörelerde bir gelenek olan lokma, bayramlarda ya da bu tip özel günlerde bile mahalleliye dağıtılabilir. Önceki dönemlerden beri bir gelenek halini alan lokma döktürmek, şimdilerde lokma dağıtımı şirketleri tarafından gerçekleştirilir ve bu sayede uğraşmadan, profesyonel şekilde lokma hayrı yaptırmak mümkün hale gelir.

Hayır Lokması Nasıl Olur?

Tatlı ve tuzlu şekilde hazırlanabilen hayır lokmaları, farklı etkinliklere özel olarak yapılmaktadır. Tatlı lokma genellikle sünnet düğünü, evlilikler gibi etkinliklerde tercih edilir. Tuzlu lokmalar ise çoğunlukla cenazelerde ve bu tip etkinliklerde tercih edilmektedir.

Doyurucu ve lezzetli olan lokmaların tuzlu ve tatlı çeşitlerinin her ikisi de evde yapılmış kadar lezzetli ve bir o kadar da kaliteli olacak şekilde sunulur. Etkinlik sahiplerinin evlerinde pek çok uğraşın arasında bir de lokma dökmek ile uğraşmaması için hayır lokması döken firmalar ile gönül rahatlığıyla anlaşılabilir.

Bu sayede hayır lokması kolayca döktürülebilir ve dağıtılabilir. Örneğin, hayır lokması Avrupa Yakası firmaları ile iletişime geçerek lokma döktürebilirsiniz. Eğer Anadolu Yakası’nda ikamet ediyorsanız da hayır lokması Anadolu Yakası firmaları arasından seçim yapmanız mümkündür.

Kızarmış hamurdan elde edilen tatlı ve tuzlu lokmalar, her türlü organizasyonda dağıtılmak için uygundur. Hazırlanan hamur parçalara ayrılıp şekillendirilerek kızgın yağda kızartılır ve sonrasında şerbetlendirilir. Bununla beraber tuzlu lokma ise kızardığı gibi dağıtılır. Genellikle arabalar ile cami önlerinde ya da işlek sokaklarda dağıtılan lokmalar, sevabına dağıtılan hayırlardır.

Dışı çıtır, içi yumuşak olan hayır lokmaları; iyice kızarmış olmalıdır ve iç kısmı çiğ kalmamalıdır. Ayrıca iyi mayalanan ve tüm içeriği eksiksiz şekilde eklenen hamurların pişerken kabarması gerekmektedir. Kabarmayan hamur yağ çeker ve iç kısmı da iyi şekilde pişmez. Bu nedenle de dökülecek olan lokmanın iyi şekilde hazırlanmış bir hamurdan yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde lokma çiğ şekilde servis edilecektir.

Pek çok püf noktası olan hayır lokmasının tatlı ve tuzlu olan türlerinin farklı özellikleri vardır ve elbette hazırlanma şekilleri de birbirinden farklıdır ancak her ikisinin da yağ çekmemesi adına iyi şekilde mayalanmış hamurdan yapılması şarttır. Bu sayede dışı çıtırdayan içi yumuşacık lokmalar servis edilebilecektir.

Hayrına sunulan lokmaların lezzetli ve kaliteli olması için de doğru hayır lokması hazırlayan şirketi bulmak önemlidir. Bunun için İstanbul lokma firmaları arasından seçim yaparken detaylı bir araştırma gerekir.

Lokma Ne İçin Döktürülür?

Farklı olaylar için hayır lokması döktürmek mümkündür. Cenazelerde kaybedilen kişi için bir hayır olması adına, düğünlerde bereket getirmesi için ya da doğumlarda mutluluğu daim etmesi maksadıyla lokma döktürülebilir.

Ayrıca kimi zaman adak adandığında pek çok yörede kurban kesmek gibi adetler yerine lokma döktürülmektedir. Buna ek olarak hayır lokmasının bir dilek dilendiğinde döktürülmesi, iyi bir olay gerçekleştiğinde hayrına döktürülmesi de mümkündür. Örneğin çocuğu üniversiteyi kazanan bir aile, hayrına ve çocuğunun sevabına da lokma döktürebilir.

Yardım etmek ve sevap işlemek için döktürülen lokma, yoksulların doyması için de pek çok yörede özel bir aktivitedir. Genellikle cami çıkışlarında döktürülen lokma ayrıca cenaze evlerinin önünde, düğün evlerinin sokağında, hayır lokması döktüren kişinin evinin olduğu mahallede de yapılabilir.

Hayrına ve sevabına yapılan lokma, döktüren kişilerin farklı amaçlarla yapabildiği bir gelenektir. Farklı yörelerde yıllardır bu gelenek devam etmektedir.

Sünnet düğünlerinde, nişanlarda, kınalarda, düğünlerde, adak adandığında, bayramlarda ve özel günlerde sevabına lokma döktürmek oldukça yaygındır. Çeşitli yörelerde bir gelenek halini almış olan lokma döktürme, son dönemlerde şirketler tarafından sağlandığından dolayı, lezzetli ve taze hayır lokmalarını mahalleliye sunmak mümkün olabilmektedir.

Önceki yıllarda cenaze ya da düğün sahipleri bunu kendi evlerinde yapar, mahalle sakinlerine ve ihtiyaç sahibi tanıdıklarına dağıtırdı ancak artık büyüyen mahallelerde bunu yapmak ve bununla uğraşmak daha zor hale geldiği için evlerde lokma hazırlama pek mümkün değildir.

Bundan dolayı da işini bilen çeşitli firmalar bunu büyük araçlar ile yapmaktadır. Sünnet düğünlerinden evliliklere, cenazelerden kutlamalara kadar her etkinlikte hayrına lokma döktürülebilmektedir. Ege, Akdeniz ve Balıkesir bölgelerinde bu, son derece yaygın bir gelenektir.

Hayır Lokması, Lokma Arabalarında Nasıl Hazırlanır?

Hayır lokması için özel hazırlanmış Lokma arabalarında hazırlanan malzemeler öncelikle, un, su, şeker, tuz ve maya ile hazırlanan hamur parçalara ayrılarak ayçiçek yağında kızartılır ve şerbetlenir. Hem tatlı hem de tuzlu şekilde lokmaların hazırlanabilmesi söz konusudur. Genellikle sıkma torbası ile eşit boyutlarda oranlı olacak şekilde hazırlanan hayır lokmaları, kimi zaman halka şeklindeki tatlılar olarak da yapılmaktadır. Özellikle de sünnet düğünü gibi etkinliklerde bu şekilde tatlı ve farklı şekildeki lokmalar tercih edilmektedir.

Belirtilen malzemeler ile hazırlanan hamur yoğurulur ve mayalanır. Sonrasında ise tatlı yapılacaksa şerbeti hazırlanır. Tuzlu hayır lokması hazırlanacaksa şeker kullanılmaz ve şerbet yapılmaz.

Tuzlu lokmalarda ve tatlı lokmalarda kabaran ve mayalanan hamur şekillendirilir ya da kesilerek kızartma işlemi için kızgın Ayçiçek yağının içerisine atılır. İyice kızaran hamurlar eğer tatlı şekilde hazırlanacaksa soğuk şerbetin içine atılarak şerbetlenmesi sağlanır ve sonrasında porsiyonlarsak dağıtılır. Tuzlu lokmalar ise sıcak şekilde yağdan çıktığı gibi servis edilir.

Yapması oldukça kolay olan hayır lokması, düğün ya da cenaze evlerinde hem uğraş verilen hem de evin yağ kokmasına neden olan bir yiyecektir. Bu nedenle de son dönemlerde hayrına lokma döktürmek son derece yaygın hale gelmiştir. Hayır lokması fiyatı da uygun olduğundan dolayı, etkinlik sahipleri için oldukça avantajlıdır. Bu tip telaşların içerisinde lokma dökmeye uğraşmamak için genellikle lokma döken firmalar ile anlaşma sağlanır ve bu sayede lezzetli lokmalar hayrına mahalle sakinlerine dağıtılır.

Lokma Arabasında Lokma Dağıtımı Nasıl Yapılır?

Bayramlarda ve özel olaylarda kutlama amacı ile de döktürülen lokma, genellikle cami çıkışlarında ve yoğun olan mahalle aralarında arabaların içerisinde pişirilerek sunulur. Piştiği anda servisi yapılan hayır lokmaları, en hijyenik koşullarda güvenle üretilmektedir. Üretim sırasında pişirmeyi, hamuru ve sunum işlemlerini yapan her bir çalışanda maskeden boneye, eldivenden önlüğe kadar her türlü mutfak hijyeni ekipmanı bulunur.

Başakşehir Hayır Lokması

Bu sayede lokma döktürenlerin aklında hijyen koşullarına dair herhangi bir soru oluşmaz. Hijyenik şekilde hazırlanan lokmalar, en temiz koşullarda servis edilir ve gelen misafirlere sunulur. Sevabına dökülen her bir lokma, misafirlerin temiz şekilde yiyebilmesi için paketlenir ve servis ekipmanları olan plastik çatallar ya da peçeteler ile servis edilir. Böylece lokma alan herkes temiz şekilde lokmayı tüketebilir.

Lokma Tatlısı: İzmir Lokması

Lokma tatlısı genel olarak aynı şekilde yapılır. Ama verilen şekle göre ikiye ayrılır. İzmir lokması ve saray lokma. Her ikisi de çok eski tarihten bu güne gelen, yardımlaşma kültürünün ve geleneğinin devamıdır. İzmir lokması halka şeklinde olur ve çıtır dış yüzeyi, yumuşak iç yüzeyi ile çok lezzetli bir tatlıdır. Hayır için yapılan, etkinliklerde en çok tercih edilen lokma türüdür. Saray lokmasına göre daha büyüktür.

Siz de hayır lokması döktürmek için ve İstanbul lokmacı talepleriniz için bizimle iletişim kurabilirsiniz.