Lokma dağıtımı kültürümüzün ve geleneğimizin önemli bir parçasıdır. Bir sokakta ya da camii önünde uzun lokma kuyrukları gördüğümüzde sıcacık şerbetli çıtır çıtır lokmalardan almak için o kuyruğa girmeden geçemeyiz. O kuyruk ne kadar uzun da olsa o güzel lokmalardan yemek için mutlaka bekleriz. Kültürümüzde mühim bir yeri olan hayır lokması, sevap işlemek ve hayır işlemek amacıyla bazen adak olarak bazen birinin vefatının ardından bazen de düğün gibi durumlar için dağıtılır.
Bu lokmaları dağıtan şirketlerle anlaşılarak kimisi kapının önünde kimi bir camii önünde lokma döktürmek istenebilir. İstanbul lokmacı firmaları arasından güvenli ve işinde profesyonel olanları tercih ederek, siz de bu isteğinizi yerine getirebilirsiniz.
Lokmalar farklı yörelerde farklı şekillerde dökülebilir. Lokmalar hem tatlı hem de tuzlu şekilde tercih edilebilir. Tuzlu olan lokmalar sıcak sıcak alınıp evde peynirle afiyetle yenilebildiği gibi şerbetli lokmalar da tarçınla birleşince çok lezzetli bir hal alırlar. Eğer bir adağınızı gerçekleştirmek istiyorsanız, vefat eden bir yakınınız adına hayır işlemek istiyorsanız ya da elde ettiğiniz önemli bir kazancın ya da gerçekleşen dileğin adına hayır işlemek istiyorsanız siz de bu işi yapan İstanbul lokma şirketleriyle anlaşarak kolayca bunu gerçekleştirebilirsiniz.
Hayır Lokmasının Tarihçesi Nedir?
Ülkemizde hayır işlemek için dökülen lokmaların nereden geldiğine dair kesin ve net bir bilgi bulunmasa da 1400’lü yıllarda ilk lokmanın Araplar tarafından yapıldığına dair rivayetler bulunmaktadır. O dönemlerde lokmaya lukma denildiği söylenmektedir. Tarihçiler tarafından Arapların kadı lokması olarak adlandırıldığı Arap lokmasının 13. Yüzyılda tarif edildiği ve bu tarifin aslında Osmanlı sarayından onlara geldiği de söylenmektedir.
Arapların lokmasıyla biz Türklere ait olan saray lokmasının tarifi ve yapılışı birebir aynıdır. Şimdilerde ülkemizde dökülen lokmalar saray lokması ve İzmir lokması olarak ikiyi ayrılır. Bu iki lokmanın farkı ise, İzmir lokması ortasında delik olarak yapılan büyük lokmalarken, saray lokmasının minik yuvarlaklar şeklinde olmasıdır.
Hayır Lokması Nedir?
Lokma dağıtımı lokmacı firmaları tarafından yapılır. Bununla beraber hayır lokması sevap işlemek adına lokma dökme şirketleriyle anlaşılarak düğün, cenaze, sünnet, doğum günü gibi durumlar için düzenlenen organizasyondur. Bu etkinliklerin sahibi olan kişiler sevap işlemek için sokaklarda tatlı veya tuzlu şekilde lokma döktürürler ve tüm halkın bundan faydalanmasını isterler. Lokma birçok insan tarafından sevileceğinden herkese hitap eder ve bu şekilde hayır işlenir.
Her yörenin lokma dökme sebebi ya da lokma dökme şekli birbirinden farklıdır. Bazı yörelerde bayram lokmaları da dökülebilir. Eski zamanlarda organizasyon haline gelmeyen lokmalar hayır işlemek isteyen kişimin kendi çabasıyla yapılıp dağıtılırken artık lokma dağıtma şirketleri sayesinde çok daha kolay ve pratik hale gelmiştir.
Lokma Dağıtımı Ne İçin Yapılır?
Lokmayı birden fazla durum için döktürmek mümkündür. Bazen sadece hayır işlemek adına bile lokma döktürülebilir. Lokmanın bazen vefat eden bir kişinin adına hayır işlemek için dökülür. Bazı yörelerde ya da köylerde yapılacak ya da yapılmış olan düğün için dökülür. Düğünler için dökülen lokmanın evlenilen kişilerin mutlu bir hayatları olması için döküldüğünü söylemek mümkündür. Bazen sünnet kutlamalarında lokma dökülebilir. Lokma dilek dilediğinde, adak adandığında, çok önemli bir başarı ve kazanç elde edildiğinde de karşılığında sevap işlemek için döktürülebilir.
Lokma döktürmenin kökenine baktığımızda hayır işlemenin yanında yoksul insanların karnının doyması amaçlanmaktadır. Sevap kazanmak, vefat eden kişinin adına sevap işlemek gibi durumlar için hayır lokması döktürülür. Lokma dağıtma şirketleri sayesinde lokma döktürmek çok daha kolay hale gelmiştir ve sevap işlemek isteyen kişi bir firmayla anlaşarak istediği miktarda lokmayı kolaylıkla döktürebilmektedir. Günümüzde kolaylaşan lokma hayrını pek çok yörede sıkça görmek mümkündür.
Hayır Lokmasının Yapılışı Nasıldır?
Çıtır çıtır, lezzetli hayır lokmasının bu kadar lezzetli olması nasıl yapıldığı konusunda da merak uyandırıyor. Malzemeleri ve yapılışı çok kolay olan lokmalar için sadece un, su, tuz, şeker ve mayanın birleşerek hamur haline gelmesi yeterli. Bu malzemeler uygun bir şekilde karıştırılıp yoğurulduktan sonra yağda kızartılarak hazır hale getiriliyor. Büyük sıkma makinalarına bu hamur yerleştirilerek kızmış yağın içerisine bırakılıyor ve sonrasında eğer tatlıysa üzerine şerbet ve bazen de tarçın dökülerek, tuzluysa döküldüğü şekilde bir şey eklenmeden dağıtılıyor.
Bu kadar güzel ve lezzetli olan lokmaların tam tarifini ve yapılış şeklini de biraz inceleyelim. Öncelikle un, su, tuz, şeker ve maya güzelce karıştırılıp kıvamlı bir hamur haline getirilir. Sonrasında hamurun mayalanması için biraz beklemesi gerekir. Hamur bekletilirken bu sırada şeker ve su ile şerbeti yapılarak soğumaya bırakılır. Tabii bu lokma tuzlu olacaksa şerbet hazırlanmasına gerek olmayacaktır. Yapımı oldukça kolay olan lokmaların şerbetli ya da tuzlu iki şekilde de lezzeti harikadır. Yapması ne kadar kolay olsa da eski zamanlarda çok miktarda lokmayı evde yapıp dağıtmak zahmetli olabiliyordu. Şimdi ise lokma dağıtma şirketleri sayesinde hem çok para harcamadan hem de zahmet çekmeden lokma döktürmek mümkün hale gelmiştir.
Lokma Dağıtımı Ücreti Nedir?
Hayır lokması fiyatı son derece uygundur. Lokma döktürmenin ücreti ne kadar döktürüleceği ve anlaşılan lokma dökme şirketine göre değişiklik gösterse de genel olarak bakıldığında bir hayır işleme amacı olduğundan oldukça uygun fiyatlıdır. Maliyet olarak çok uygun olduğu için bir şirketle anlaştığınızda çok yüksek bir ücreti yoktur. Bu durumda önemli olan en titiz ve temiz çalışan firma ile anlaşmış olmaktır. Bu lokma şirketleri, hayır işlemeye aracı olacakları için bu organizasyonun ücretini oldukça aşağıda tutmaktadırlar. İster hayır lokması Avrupa Yakası isterseniz de hayır lokması Anadolu Yakası gereksiniminiz olsun, bunu ekonomik fiyatlarla gerçekleştirmeniz mümkündür.
Lokma Dağıtımı Nasıl Gerçekleşir?
Özel günlerde, kutlamalarda, cenazelerde ya da sadece hayır işlemek amacıyla döktürülen lokma genellikle hayır işleyecek kişinin mahallesinde, kapsının önünde ya da camii önlerinde dağıtılmaktadır. Lokmalar piştiği anda sıcak sıcak servis edileceği için hijyenik koşullarda dökülür ve kişiler sıraya girerek hazırlandığı anda lokmaları alabilirler. Bu dağıtım her nerede olursa olsun hijyen oldukça önemlidir çünkü bu hayırdan çok sayıda insan faydalanmaktadır. Hazırlanan lokmalar tek kullanımlık bir tabakta sunulur ve servis edilir. Hayır yapan kişi bu şekilde sevap kazanmış olur.
Ölmüşlerin Hayrına Lokma Dağıtımı
Lokma genellikle bolluk bereket kazanmak, hayır işlemek, işleri yoluna koymak, adağı gerçekleştirmek ya da düğünler, sünnetler adına dökülmektedir. Bunun dışında sevilen biri kaybedildiğinde ya da çok yakın olunan biri vefat ettiğinde de kaybedilen kişinin adına lokma döküldüğü görülmektedir. Camii önlerinde sık sık vefat eden birinin hayrına lokma döküldüğünü görürüz.
Çok sevilen birinin ölümünden sonra, çok yakın olunan birinin vefatından sonra bazı hayırlar yapmak geleneklerimizde vardır. Bu hayır yapma şekillerinden biri de lokma döktürmektir. Vefat eden kişinin sevabına ve hayrına lokma döktürüldüğünde ölen kişinin ölümünden sonra huzurlu olacağına ve sevap kazanacağına inanılır. Lokma döktürmek hayır işlemek amaçlı olduğundan ücretlerinin de fazla olmadığından bahsetmiştik. Bu sebeple kişi niyet ettiği her türlü durum için lokma döktürebilmektedir.
Ölmüşlerin hayrına lokma döktürürken kaybedilen kişiyle birinci dereceden akraba olmaya gerek yoktur. Lokma döktürmek için akrabalık derecesi önemli değildir. Önemli olan buna niyet etmiş kişinin hayır işlemek istemesi ve kaybettiği kişinin huzurla uyuması için onun adına bir sevap gerçekleştirmek istemesidir. Bunu niyet eden herkes gönül rahatlığıyla lokma döktürebilir.
Siz de lokma döktürmek istiyorum diyorsanız; yapmanız gereken tek şey bizimle iletişim kurmak olacaktır!